Naast de inhoudelijke voorbereiding met uw advocaat is het ook zinvol om aandacht te hebben voor uw presentatie tijdens de zitting. Uw (non-verbale) communicatie is veelzeggend. De leden van een tuchtcollege beoordelen niet alleen de inhoud van de klacht, maar letten ook op uw houding en gedrag: In welke mate u zelfreflectie laat zien, uw betrokkenheid bij de patiënt / cliënt en ze willen zien en horen wat u ervan heeft geleerd.

De leden van de tuchtcolleges laten uw gedrag ten tijde van de zitting meewegen in de zwaarte van de op te leggen maatregel. Anders gezegd: in het geval uw `misser` of `omissie` medisch technisch gesproken een waarschuwing zou rechtvaardigen, maar u niet of nauwelijks zelfreflectie laat zien, is de kans groot dat u alsnog een berisping opgelegd krijgt. Een berisping wordt gepubliceerd, een waarschuwing niet.
Een tuchtcollege biedt u de gelegenheid om uzelf te verdedigen tegen hetgeen de klager u verwijt. Inhoudelijk gezien is dat ook de bedoeling en uw advocaat zal dit grotendeels voor u doen. Het lijkt inconsequent, maar een verdedigende houding van u als verweerder wekt bij de leden van het college geen sympathie.
De Training in Praktijk
Deze individuele training helpt u uzelf zo goed mogelijk te presenteren in een setting waarin u zich aangevallen voelt. Met uw eigen casus als uitgangspunt, oefent u met de trainer. Voorafgaand aan de training bestudeert de trainer uw zaak en ontwerpt daarmee de voor u passende training.
Leerdoelen
- de valkuil van verdedigend gedrag herkennen
- zelfreflectie laten zien, zonder onderdanigheid
- met zelfvertrouwen uzelf presenteren aan een tuchtcollege.
